Converses per afrontar emergències

Estem vivint un conjunt d’emergències, -alimentària, laboral, d’habitatge, migratòria, masclista, climàtica, bèl·lica, energètica, sanitària, financera, nacional, política, poblacional…- que, més enllà del sentiment d’afectació directa, no ens deixen indiferents i ens demanen una resposta ràpida i adequada a l’alçada de la gravetat i de la seva interrelació en una profunda crisi de civilització.

Atrafegats i atordits en el dia a dia per urgències o distraccions de tota mena, ens costa donar-nos espai i temps per a reflexionar; per a conversar sobre les causes clau, els efectes imprevisibles, o no, i les propostes a generar o experiències a potenciar per fer front comú als desequilibris de tot ordre que provoquen aquestes emergències.

Desequilibris que ens plantegen què hem de fer perquè tota persona (per començar, les que vivim a Catalunya):

  1. No passi gana ni set, no visqui malnodrida i tingui una alimentació saludable
  2. No pateixi ni fred ni calor extremes, disposi d’un vestit adequat i d’una llar digna
  3. No sigui ni abandonada ni discriminada per qualsevol diversitat o procedència personal o grupal
  4. Tingui una ocupació lliure, digne i útil amb ingressos adequats a les seves necessitats i possibilitats
  5. Disposi de l’atenció i les cures adequades per fer front a qualsevol malaltia
  6. Tingui accés al coneixement i a la informació veraç adequats als seus interessos
  7. Pugui expressar lliurement i responsable les seves opinions i preferències
  8. Pugui influir i participar en les decisions comunitàries i polítiques dels diferents àmbits
  9. No sigui agredida ni pateixi violències impunement sense rebre protecció i pugui ser rescabalada
  10. Visqui en un entorn no degradat on no malmetem l’aire, les aigües, els sòls, la flora i la fauna

Ja no podem suportar més tant sofriment i tanta violència evitables, tant soroll i tanta baralla, tant insult i menyspreu, tanta distracció i tanta mentida, tanta crispació, passivitat, impotència i ràbia.

Inspirat en l’original sentit pacificador de “Pau i Treva” de fa mil anys i en el dret d’asil en els espais sagrats, entro en un espai silenciós que faciliti la conversa segura i tranquil·la sobre:

  • com fem front a les emergències que patim?
  • com establim vincles entre les diverses lluites?
  • com apliquem la lluita noviolenta per fer un país i un món habitables per a tothom

De dilluns a divendres, de 10:15 a 13:15h i de 15:00 a 18:00h entre el 2 i el 30 de novembre de 2022, estaré disponible a tenir una ronda de converses amb les persones dels diferents col·lectius, moviments socials i organitzacions ciutadanes que vulguin compartir dubtes, propostes, reflexions, experiències… entorn aquestes qüestions, que vulguin teixir coneixences i aliances, que vulguin convertir-se per fer emergir vida d’entre les emergències que ens amenacen.

M’agradaria poder conversar amb tu. Tria el dia i hora que et vagi bé.

Estaré atent i receptiu en l’auster i mil·lenari claustre romànic de Sant Pau del Camp al Raval de Barcelona.

Martí Olivella  marti@equilibra.cat   Telegram: @eixida   Aquí, per seguir les converses

Convivialisme

Per què el convivialisme?
Perquè el món va cap a la deriva i qualsevol acció col·lectiva que aspiri a posar-hi remei no pot arribar a bon port si tots els que s’hi comprometen no estan inspirats per un conjunt de valors clarament compartits. Les doctrines polítiques heretades (liberalisme, socialisme, comunisme, anarquisme) avui ja no són guies suficients, perquè no ens diuen res decisiu ni sobre la finitud dels recursos naturals ni sobre la mondialitat i la pluralitat de les cultures ni, finalment, sobre la millor manera d’evitar l’aspiració infantil a l’omnipotència (allò que els antics grecs anomenaven l’hybris) inherent al desig humà. Ens cal doncs, innovar.

El convivialisme, filosofia política de la vida en comú (de la convivència), de l’art de cooperar enfrontant-nos sense matar-nos els uns als altres, explicita els valors últims que animen tots aquells que, de procedències ideològiques molt diverses, no es resignen a abandonar el control, i per tant la supervivència del món, ni als enaltidors de la globalització neoliberal, ni als profetes d’un nacionalisme de tendències feixistes (que, a vegades, van junts). Els primers, que treballen per a l’extensió planetària d’un capitalisme rendista i especulatiu, aspiren a l’omnipotència econòmica, a sempre més i més riquesa. Saquegen el planeta. Els segons mobilitzen el desig d’omnipotència política i identitària. Segreguen odi i impulsos assassins.

REC – Moneda ciutadana

El REC (Recurs Econòmic Ciutadà) és la moneda ciutadana de Barcelona, una variant de les monedes anomenades socials o locals. És un sistema d’intercanvi ciutadà complementari i paritari a l’euro, que permet fer transaccions entre les persones, les entitats i els comerços que l’accepten.

Les monedes socials afavoreixen el comerç de proximitat i reverteixen els beneficis a la comunitat.

El REC (Ɍ) és una moneda exclusivament digital, es pot fer servir de l’aplicació mòbil disponible a Google Play i Apple Store.

Moneda plena

QUÈ VOL LA INICIATIVA SUÍSSA “MONEDA PLENA”?

L’associació Modernització Monetària (MoMo) s’ha compromès a posar l’economia financera, l’economia real i el sistema monetari al servei de la ciutadania.

«La majoria de les persones no són conscients d’una de les principals causes de la crisi financera: la creació de moneda electrònica per part dels bancs. La iniciativa de la “moneda plena” és que només el Banc Nacional creï moneda, tal com està previst en la constitució federal. Es va prohibir als bancs, fa més de de cent anys, que poguessin imprimir paper moneda. El mateix caldrà fer ara amb la moneda escriptural creada pels bancs, ja que representa el 90 per cent de la moneda. La “moneda plena” té grans avantatges: el franc suís es convertirà en la moneda més segura del món, es previndran les bombolles financeres i la inflació, i la creació de diners beneficiarà a tothom».

Està recollint 100.000 signatures d’aquí a finals de 2015 per convocar EL 2016 un «Referèndum sobre recuperació pel Banc Nacional del monopoli a crear moneda escriptural»

http://www.vollgeld-initiative.ch/fr/

Consens de Barcelona

El Consens de Barcelona ha nascut en oposició i com a alternativa al Consens de Washington, que representa l’essència de la política econòmica neoliberal compartida per l’establishment mundial (Banc Mundial, FMI, Govern, Congrès i senat d’EUA, bancs, empreses i lobbys). Ha estat un projecte polític implacable que ha reordenat i continua reordenant el món a favor de les minories privilegiades. La crisi global demana respostes globals.

Respostes que no poden venir dels qui l’han provocat, acceptat o se n’han aprofitat. Per tant, cal redefinir les regles del joc que han d’afavorir el bé comú, és a dir, la cobertura sostenible de les necessitats bàsiques per a tota la població mundial, és a dir, generar un món habitable per a tothom.

Amb aquest objectiu es gestà el Consens de Barcelona que va començar a elaborar-se el 2008.

Què és Barcelona Consensus?

  • És una alternativa intercultural a la globalització neoliberal
  • És una resposta a la crisi sistèmica que vivim en l’actualitat.
  • És una alternativa al Consens de Washington.
  • És un nou contracte social, polític i econòmic per aconseguir un món habitable per a tothom.
  • És una crida a l’acció de la ciutadania. Un compromís d’actuació.