UNA OPORTUNITAT PER AVANÇAR CAP A UNA NOVA CULTURA DE L’ENERGIA

Aquest és un estiu diferent al Mas Blanc, a la casa pairal amb vocació d’acollir a tothom que trobem a la carretera que va de Centelles a Sant Feliu de Codines. La tala d’arbres a la finca del Mas per plantar-hi les bases de quatre torres de la línia de Molt Alta Tensió, i el posterior enlairament de la Torre 37, un colosal gratacels de gairebé 80 metres en una d’aquestes bases, ens va sacsajar profundament a finals del mes de juny. Va ser aleshores quan la gent que ens movem pel Mas Blanc vàrem tenir clar que calia fer alguna cosa. Però què podíem fer? Com enfrontar-nos, aparentment sense mitjans, a una maquinària tan ben greixada com la que formen l’aliança entre una gran empresa del sector privat, en aquest cas Red Eléctrica Española, i els governs de França i Espanya, a més del que presideix l’antic ministre d’Indústria –ara president de la Generalitat-, José Montilla? I de la manera més natural del món va sorgir la “contemplacció”.

Contemplar i actuar

Aquest és el binomi que es va posar en marxa el passat 3 de juliol, el primer dia que un grapat de persones ens vam reunir a la base de la Torre 38, encara per construir, per fer-hi mitja hora de silenci. Eren ¾ de 8 del matí, i ho vam repetir a ¾ de 8 del vespre, i des d’aquell dia ja no ho hem deixat de fer. Alguns matins potser només hi ha una persona, molts vespres podem ser cinquanta o seixanta, a vegades prop d’un centenar.

Ens posem en rotllana, asseguts en troncs o a terra, al mig hi tenim un mandala amb plantes, branques, pinyes, pedres i altres elements del bosc que hi havia en aquest indret fins fa només uns mesos. El nostre silenci a vegades és silenciós, i sempre ple de vida, però també pot ser sonor, i acompanyar-lo aleshores de paraules sorgides del cor, de poesies, de contes, de textos per reflexionar. Tampoc hi falten les guitarres per acompanyar el silenci de cançons i de música.

Fer silenci i contemplació és l’essència del Mas Blanc, la seva raó de ser, i aquest silenci és clarament incompatible amb una línia de la MAT que fereix el territori, destrueix el paisatge i la vida que s’hi aplega, a més de suposar una amanaça per a la salut dels que hi viuen o hi fan una escapada. La nostra consciència no ens permetia quedar-nos amb un silenci buit, era necessari omplir-lo de contingut, donar-li una dimensió de compromís i d’intervenció social noviolenta. És per això que aquest estiu hem traslladat el silenci del Mas a la base de la Torre 38, a menys de 100 metres d’una de les ermites habitades.

Energia humana

Davant aquesta descomunal línia de doble circuït de 400.000 volts, nosaltres plantegem com alternativa un generador d’energia humana a la base de la Torre 38 i un altre de més festiu a la Torre 37. El silenci compartit de la contemplacció genera un alt voltatge que fa que cada dia s’hi aplegui gent nova, amb una majoria de persones de l’entorn, però també molts amics del Mas Blanc d’arreu del país, i fins i tot de l’estranger, juntament amb les persones que s’han sentit commogudes per aquesta forma de protesta i s’han apropat a la Torre 38, en alguns casos per fer silenci i contemplació per primera vegada a la seva vida. Mentrestant, a la Torre 37, la que ja està construida, s’hi han fet diversos concerts força concorreguts, amb cançons de protesta i un gran ambient de solidaritat. Aquest recitals s’han continuat fent malgrat desaparèixer una pancarta amb el lema “Festacció, per una energia alternativa” i un petit generador que ens feia llum. Els fets van ser denunciats davant dels Mossos d’Esquadra, però fins ara no s’ha recuperat aquest material.

Canvi de paradigma

Amb aquesta presa de consciència col·lectiva volem col·laborar a demostrar que la MAT és un entrebanc que torna a demorar la construcció d’una nova cultura de l’energia, que ha de contribuir a aturar el canvi climàtic i donar una resposta intel·ligent a l’exhauriment del petroli i a la renuclearització. Apostem, en canvi, per una energia sostenible, renovable i distribuida, que no necessita grans línies de transport, a la vegada que ens comprometem, per coherencia, a fer un tomb en els nostres hàbits relacionats amb la producció, distribució i consum d’energia, que inclou l’estalvi i el seu ús eficient. Rebutgem aquesta línia imposada pels interessos de les transnacionals que necesiten interconectar Europa amb les futures centrals nuclears del nord d’Àfrica, que són les que han de substituir les centrals europees que ens pocs anys hauran exhaurit la seva vida útil.

Amb la contemplacció posem en marxa una acció sorgida de la contemplació de la unitat de la vida per protegir-la i estimar-la. I ho fem de manera noviolenta, entenent que es tracta d’un savi camí de transformació personal i social, davant qualsevol agressió a la vida.

GRUP DE CONTEMPLACCIÓ DE LA TORRE 38 DE LA MAT