Converses per afrontar emergències

Estem vivint un conjunt d’emergències, -alimentària, laboral, d’habitatge, migratòria, masclista, climàtica, bèl·lica, energètica, sanitària, financera, nacional, política, poblacional…- que, més enllà del sentiment d’afectació directa, no ens deixen indiferents i ens demanen una resposta ràpida i adequada a l’alçada de la gravetat i de la seva interrelació en una profunda crisi de civilització.

Atrafegats i atordits en el dia a dia per urgències o distraccions de tota mena, ens costa donar-nos espai i temps per a reflexionar; per a conversar sobre les causes clau, els efectes imprevisibles, o no, i les propostes a generar o experiències a potenciar per fer front comú als desequilibris de tot ordre que provoquen aquestes emergències.

Desequilibris que ens plantegen què hem de fer perquè tota persona (per començar, les que vivim a Catalunya):

  1. No passi gana ni set, no visqui malnodrida i tingui una alimentació saludable
  2. No pateixi ni fred ni calor extremes, disposi d’un vestit adequat i d’una llar digna
  3. No sigui ni abandonada ni discriminada per qualsevol diversitat o procedència personal o grupal
  4. Tingui una ocupació lliure, digne i útil amb ingressos adequats a les seves necessitats i possibilitats
  5. Disposi de l’atenció i les cures adequades per fer front a qualsevol malaltia
  6. Tingui accés al coneixement i a la informació veraç adequats als seus interessos
  7. Pugui expressar lliurement i responsable les seves opinions i preferències
  8. Pugui influir i participar en les decisions comunitàries i polítiques dels diferents àmbits
  9. No sigui agredida ni pateixi violències impunement sense rebre protecció i pugui ser rescabalada
  10. Visqui en un entorn no degradat on no malmetem l’aire, les aigües, els sòls, la flora i la fauna

Ja no podem suportar més tant sofriment i tanta violència evitables, tant soroll i tanta baralla, tant insult i menyspreu, tanta distracció i tanta mentida, tanta crispació, passivitat, impotència i ràbia.

Inspirat en l’original sentit pacificador de “Pau i Treva” de fa mil anys i en el dret d’asil en els espais sagrats, entro en un espai silenciós que faciliti la conversa segura i tranquil·la sobre:

  • com fem front a les emergències que patim?
  • com establim vincles entre les diverses lluites?
  • com apliquem la lluita noviolenta per fer un país i un món habitables per a tothom

De dilluns a divendres, de 10:15 a 13:15h i de 15:00 a 18:00h entre el 2 i el 30 de novembre de 2022, estaré disponible a tenir una ronda de converses amb les persones dels diferents col·lectius, moviments socials i organitzacions ciutadanes que vulguin compartir dubtes, propostes, reflexions, experiències… entorn aquestes qüestions, que vulguin teixir coneixences i aliances, que vulguin convertir-se per fer emergir vida d’entre les emergències que ens amenacen.

M’agradaria poder conversar amb tu. Tria el dia i hora que et vagi bé.

Estaré atent i receptiu en l’auster i mil·lenari claustre romànic de Sant Pau del Camp al Raval de Barcelona.

Martí Olivella  marti@equilibra.cat   Telegram: @eixida   Aquí, per seguir les converses

Moneda plena

QUÈ VOL LA INICIATIVA SUÍSSA “MONEDA PLENA”?

L’associació Modernització Monetària (MoMo) s’ha compromès a posar l’economia financera, l’economia real i el sistema monetari al servei de la ciutadania.

«La majoria de les persones no són conscients d’una de les principals causes de la crisi financera: la creació de moneda electrònica per part dels bancs. La iniciativa de la “moneda plena” és que només el Banc Nacional creï moneda, tal com està previst en la constitució federal. Es va prohibir als bancs, fa més de de cent anys, que poguessin imprimir paper moneda. El mateix caldrà fer ara amb la moneda escriptural creada pels bancs, ja que representa el 90 per cent de la moneda. La “moneda plena” té grans avantatges: el franc suís es convertirà en la moneda més segura del món, es previndran les bombolles financeres i la inflació, i la creació de diners beneficiarà a tothom».

Està recollint 100.000 signatures d’aquí a finals de 2015 per convocar EL 2016 un «Referèndum sobre recuperació pel Banc Nacional del monopoli a crear moneda escriptural»

http://www.vollgeld-initiative.ch/fr/

La marxa som

La Marxa Som és una marxa popular que recorrerà a peu totes les comarques del Principat de Catalunya en quatre columnes que confluiran a Montserrat, prevista per després del 27S.

Seguint l’itinerari de la ruta senderista El Camí als trams del Principat, recorrerà el país físicament, i cap a la llibertat i plenitud de manera simbòlica, acostant-se a tot el territori poble a poble, de plaça en plaça, recollint les propostes i anhels per fer un país millor fonamentat en una democràcia participativa.
Volem decidir entre tots el rumb dels principals afers públics que considerem importants?

La Marxa és més que una caminada…

La Marxa Som és una crida, un instrument que es posa al servei de la gent, moviments socials i entitats per fer arribar al territori les seves propostes i unir les veus, els anhels i la força que junts tenim.

Convida a tothom a participar-hi, sigui caminant, assistint a les assemblees locals o col·laborant en l’acollida de la Marxa quan arribi al propi municipi.

http://www.lamarxasom.cat/

Acompanyament al final de la vida

L’Associació per a l’Acompanyament al Final de la Vida Hospice.cat, creada per un grup de persones que a través de les seves experiències vitals i professionals comparteixen l’objectiu comú d’oferir a la societat una altra manera d’afrontar el procés del final de vida, fent-lo mes humà, digne i respectuós, cobrint així una necessitat existent al nostre país.

http://www.hospice.cat/

Comunicació noviolenta

Sigui quin sigui el teu estil de vida, la qualitat de les teves relacions és essencial per al teu benestar personal i el teu desenvolupament professional.

La  comunicació noviolenta permet adquirir les eines per, en els diferents àmbits de la teva vida:

• Crear relacions personals satisfactòries, basades en el respecte, la compassió i la cooperació.

• Connectar amb les teves necessitats més profundes i comprendre les de l’altre.

• Resoldre conflictes sense danyar les relacions.

• Saber dir “no” i acceptar el “no” de l’altre.

• Resoldre sentiments de culpa, por, vergonya.

• Desenvolupar la capacitat d’escolta i empatia.

http://www.comunicacionnoviolenta.com/