Del llibre Aikido paso a paso. Una guía práctica. Moriteru Ueshiba (2009)

L’Aikido com a art marcial “preserva els millors aspectes del passat en el marc de les condicions actuals i es converteix en un budo pur, modern i universal”.

Com a mètode d’entrenament, “ l’objectiu és harmonitzar-se amb la natura, integrar cos i ment, manifestar la bondat interior d’un mateix, activar el poder espiritual i mantenir-se en un estat de l’ésser, segur i impertorbable”.

Com a autodefensa, “ajuda a desenvolupar presència de ment i ens ensenya a moure’ns de la forma més eficient, i per tant pot funcionar com autodefensa davant d’atacs imprevistos”.

L’Aikido en la salut mental “l’equilibri entre cos i ment es re-estableix de manera natural; els practicants tendeixen a tenir un caràcter alegre i no depressiu”.

En la salut física, “és un mètode d’entrenament equilibrat i, per tant, saludable; ajuda a mantenir-nos flexibles, estimula el sistema nerviós i afavoreix una bona circulació sanguínia.”

Com educació per a tota la vida “és bo per a tothom; tingui l’edat que tingui es beneficia del desenvolupament del caràcter i de la integració de cos i ment”.

Com a foment de les relacions “en el marc d’un entrenament amb dedicació, creix un esperit d’harmonia i una amistat genuïna… que crea relacions duradores. Actualment es practica Aikido arreu del món, unint les persones, és un art internacional”.