Del llibre: Aikido. L’art de la pau. Morihei Ueshiba. Ed Ahimsa, 2000.

A diferència dels textos clàssics d’antics guerrers que accepten la inevitabilitat de la guerra i emfasitzen l’estratègia de l’astúcia per aconseguir la victòria, Morihei Ueshiba comprengué que la lluita contínua -amb altres, amb nosaltres mateixos i amb el medi- arruïnaria la terra. Heus ací algunes cites:

“Com que ai (harmonia) és igual a ai, (amor) he decidit anomenar Aikido al meu únic budo (art marcial)”.

“Aikido no és una tècnica per lluitar amb l’enemic o per derrotar-lo, sinó una via per a reconciliar el món i fer dels éssers humans una família”.

“Malgrat que l’enemic em pugui atacar molt ràpidament, mai soc vençut, però no perquè la meva tècnica sigui més ràpida que la seva; no és una qüestió de velocitat, sinó de que la lluita ha acabat abans de començar”.

“L’Aikido és no-resistència. Com que és no resistent, sempre és victoriós”.

“Els qui tenen la ment retorçada i sembren la discòrdia estan vençuts d’antuvi”.

“El veritable budo no coneix la derrota. Mai derrotat, significa no haver lluitat mai. Guanyar vol dir vèncer a la ment que és la discòrdia que hi ha dins teu. Aconseguir això és complir la missió que t’ha estat encomanada”.

“Això no és una simple teoria. Practica-ho i rebràs el gran poder de la unitat amb la Natura”.

“Si penses que el budo vol dir tenir adversaris i enemics, i ser fort i tombar-los, estàs equivocat. El veritable budo és ser ú amb l’Univers, és a dir, estar units amb el Centre de l’Univers”.

“En l’Aikido cal tenir mentalitat de servei a la pau entre tos els éssers humans i no el desig de ser forts o de practicar per tombar l’adversari.”

“El veritable budo és la protecció amorosa de tots els éssers amb un esperit de reconciliació, que significa permetre que cadascú realitzi la seva missió”.

“Desitjo que les bones persones escoltin la veu de l’Aikido, no per a corregir els altres, sinó per a corregir-se a si mateixes”.

“Quan t’ocupes del “bé” i del “mal” dels teus semblants crees una escletxa en el teu cor per la qual entra la malícia. Examinar, competir i criticar els altres et debilita i et derrota.”

“Si el teu cor és tan ampli com per abastar els teus adversaris, pots veure a través d’ells i evitar els seus atacs.”

“L’Art de la Pau és la medicina per a un món malalt. En el món hi ha mal i desordre perquè la gent ha oblidat que totes les coses brollen d’una sola font. Retorna a aquesta font i deixa enrere tot pensament auto-centrat, tot desig mesquí i tota ira. Aquells que son posseïts pel no-res ho posseeixen tot.”

“L’Art de la Pau no es recolza ni en armes ni en la força bruta per a triomfar; ens refermem en l’Univers, mantenim la pau en els nostres àmbits, nodrim la vida i evitem la mort i la destrucció. El veritable significat de la paraula samurai és la d’aquell que serveix i s’adhereix al poder de l’amor”.

“Ferir a un oponent és ferir-te a tu mateix. L’Art de la Pau és controlar l’agressió sense produir danys”.

“Agraeix sempre, fins i tot les derrotes, les penúries i les persones dolentes. Aprendre a moure’s amb aquests obstacles és una part essencial de l’entrenament de l’Art de la Pau”.

“En l’Art de la Pau mai ataquem. Atacar és prova de que estem fora de control. No fugis mai d’un repte, però no tractis d’eliminar o controlar a un oponent de manera antinatural. Deixa que els atacants s’apropin tan com vulguin i mescla’t amb ells. No persegueixis mai a un oponent. Reorienta tot atac. I mantén-te ferm al darrera”.

“El veritable Art de la Pau és no sacrificar ni un sol dels teus guerrers per a vèncer l’enemic. Derrota els teus enemics mantenint-te en una posició inatacable i fora de perill; aleshores, cap bàndol patirà pèrdues. El Camí del Guerrer, l’Art de la Política, és detenir el conflicte abans que s’iniciï. Consisteix a derrotar l’adversari espiritualment, fent-li veure la bogeria de la seva acció. El Camí del Guerrer és establir l’harmonia”.

“Domina les tècniques divines de l’Art de la Pau, i no hi haurà enemic que s’atreveixi a desafiar-te”.

“En el teu entrenament no t’apressis, ja que dominar el més bàsic i pujar el primer graó porta un mínim de 10 anys”.

“L’Art de la Pau és una religió que no és una religió; inclou i completa totes les religions”.