Les civilitzacions, els imperialismes, les grans cultures neixen, creixen i moren, i sovint ho fan sense adonar-se’n, per causes ignorades, potser volgudament ignorades per alguns o simplement per causes que no poden controlar, d’origen natural o d’origen social a les quals la població o una part d’ella no vol renunciar.

Un cas, potser no prou contrastat, però molt exemplar, és la intoxicació per saturnisme de la classe dirigent romana, deguda a la moda de beure vi calent en copes de plom. El plaer que els donava -i que els anava matant sense saber-ho- impedí canviar el sibarita costum. Si algú els hi hagués advertit del perill que patien, de ben segur que hauria estat considerat un portador de mal averanys, un esgarriacries! Diuen que poc a poc, la classe dirigent anà morint, deixà de reproduir-se, l’imperi s’afeblí entre la corrupció interna, els grans desequilibris que havien provocat i la incapacitat per defensar unes fronteres massa grans que havien conquerit.

La nostra civilització també caurà, possiblement està caient. Com totes les anteriors creiem que és eterna, que durarà per sempre i que s’estendrà arreu del planeta. Aquest orgull, aquesta hibris, és la causa principal, perquè no deixa veure, ni reconèixer les possibles altres causes, ni escoltar les veus que anuncien, denuncien amenaces evidents, els grans desequilibris interns, externs i naturals que està creant.

Serà per la incapacitat d’afrontar les causes i conseqüències del canvi climàtic?

Serà per la guerra nuclear?

Serà per l’exhauriment de recursos i energies no renovables?

Serà per malalties ignorades provocades per l’energia i les bombes i proves nuclears?

Serà per revoltes de les poblacions menystingudes que moren al costat de l’opulència?

Serà per desequilibris poblacionals en zones amb densitats inhabitables?

Serà per les contaminacions ignorades de l’aire, la terra, l’aigua?

Serà pels efectes sinèrgics desconeguts dels 40.000 nous productes químics?

Serà per la pandèmia deguda al consum desmesurat de sucres, greixos i cereals refinats?

Serà pel virus dels desitjos il·limitats escampats per la publicitat en un planeta finit?

Serà, serà, serà… alguna o altra d’aquestes causes o unes quantes a la vegada…

No sabem què serà, però l’única cosa que sabem és que serà.

Podem reduir el patiment innecessari o podem incrementar-lo per inconsciència.

Martí Olivella

21/06/2022