Reforçar la resistència civil noviolenta al conflicte d’Ucraïna per incidir en el debat i l’acció públics internacional que estan sent monopolitzats per la cultura de guerra i els actors armats

En els darrers anys s’ha desenvolupat un marc teòric sobre forces, serveis de pau i defenses civils noviolentes que recull i sistematitza les experiències més significatives viscudes en l’últim segle arreu del món.[i]

Des de fa molts anys hi ha iniciatives arreu del món, a Europa i també Catalunya, per intentar donar resposta al reptes de la defensa noviolenta organitzant cossos, serveis, brigades, forces… noviolentes, de pau, d’interposició, d’escuts humans…[ii]

El moviment pacifista té la responsabilitat i la possibilitat, si prioritza els projectes adients, d’oferir alternatives de caràcter noviolent al model de seguretat de dissuasió existent i al dret de defensa armada que, de nou, s’està expressant en el cas de la invasió a Ucraïna.

La resistència civil noviolenta utilitza mètodes específics per donar resposta a la violència sense l’ús de violència física. La defensa civil noviolenta inclou aquests mètodes, però dins una estratègia i organització permanent, alternativa o complementària, als sistemes de defensa armada convencionals.

En contextos de lluita per a la defensa de la sobirania d’un territori, com és el cas d’Ucraïna, els pobles poden aplicar i reforçar iniciatives de resistència civil, més o menys espontànies.

En aquells pobles que no tenen exèrcit i que lluiten amb la força noviolenta pels seus drets i la seva sobirania, organitzar la defensa civil noviolenta ha de ser un mitjà, tant per aconseguir els seus objectius com per mantenir-los un cop assolits.

Des del reconeixement d’aquestes pràctiques i del seu ús en diferents contextos, aquest document vol contribuir, ara, a reforçar les iniciatives de resistència civil noviolenta ucraïnesa.

Observem que:

 1. En diferents poblacions d’Ucraïna grups de persones civils planten cara als tancs, tot explicant als soldats russos que no necessiten ser alliberades i que és millor que tornin a casa.[iii]
 1. En general, ni tant sols una vegada iniciada l’agressió, la via de la resistència o de la defensa civil noviolenta no està essent considerada com estratègia alternativa o complementària a la defensa militar, ni en els mitjans de comunicació, ni en els moviments pacifistes, ni en les polítiques públiques de suport a la defensa ucraïnesa.[iv]
 2. Una part del poble ucraïnès va mostrar la seva capacitat de mobilització noviolenta en l’anomenada Revolució Taronja i, per tant, té experiència sobre la força de la població civil per enfrontar situacions crítiques.
 1. L‘enquesta nacional a Ucraïna del 2015 sobre les preferències de resistència en cas d’una invasió armada estrangera i ocupació del seu país, just després de la revolució de l’Euromaidan, de la presa de Crimea i de la regió de Donbass per part de les tropes russes, va mostrar que l’opció més popular de resistència entre la població ucraïnesa era unir-se a la resistència noviolenta: el 29% va donar suport a aquesta opció en cas d’agressió armada estrangera i el 26% en cas d’ocupació.[v]
 1. S’han obert vies de crida al voluntariat internacional per contribuir a l’assistència i protecció de la població ucraïnesa a través de l’acció humanitària i la defensa armada.  Cal incloure una línia de suport al moviment civil ucraïnès implicat en la resistència civil noviolenta que ho està sol·licitant.
 1. Mai ha estat el moment -per utòpic en temps de calma o per massa tard, com ara en plena guerra- per posar en marxa una iniciativa de defensa civil noviolenta que aplegui i concreti els objectius subjacents a aquestes consideracions, tant per part del conjunt dels moviments per a la pau i de lluita noviolenta, com tampoc pels governs més preocupats per la pau.

Per tant, fem una crida a les persones, organitzacions ciutadanes i institucions públiques a posicionar-se amb determinació per una cultura de la pau i de drets, manifestant-se i implicant-se en iniciatives de resistència civil a Ucraïna, mostrant que hi ha alternatives a la passivitat i a les armes.

Tot i que de manera òptima s’hagués hagut d’organitzar i preparar amb antelació, treballar amb els següents objectius pot ampliar la capacitat de transformació de la resistència civil noviolenta

 1. Donar visibilitat i legitimitat a les respostes ciutadanes ucraïneses civils i noviolentes a l’agressió i ocupació russa.
 • Canalitzar i organitzar la potencial demanda de la ciutadania ucraïnesa, catalana o europea per participar en directe en aquestes iniciatives de resistència civil noviolenta, si la presència d’internacionals pot enfortir la resistència ucraïnesa i si és volguda per ella.
 • Recolzar i protegir les persones objectores de consciència i desertores a aquesta guerra, als homes d’entre 18 i 60 anys que tenen dret a marxar, de refugiar-se, a no participar en accions armades o a participar en la resistència civil noviolenta.
 • Recolzar i protegir les dones, nenes i nens en tota la seva diversitat, i als col·lectius racialitzats i marginalitzats que es troben a Ucraïna i que tenen dret a marxar i a refugiar-se, tot garantint els seus drets i les seves necessitats diferenciades.

Per concretar aquests objectius, proposem, a títol indicatiu i com a primers passos:

 1. Crear un grup, plataforma adhoc, per canalitzar aquesta iniciativa, amb aquelles persones i organitzacions convençudes que vulguin aplicar-la.
 2. Enfortir els vincles amb les persones, col·lectius o organitzacions que des d’Ucraïna estan participant o recolzant la resistència civil noviolenta, per veure com canalitzar la nostra ajuda.
 3. Contactar amb les organitzacions ucraïneses, catalanes o europees per oferir suport a la resistència civil. Arribat el cas, posar en marxa la capacitat per entrenar la ciutadania ucraïnesa a l’estranger per contribuir a una Defensa Civil Noviolenta, en cas que vulguin entrar al país amb una alternativa a la resistència armada.
 4. Donar visibilitat i fer difusió de les accions de resistència civil ucraïnesa (p.e. amb un mapa interactiu)[vi].
 5. Activar les xarxes d’observadores civils internacionals, sobretot quan els observadors oficials han abandonat les zones més perilloses.
 6. Donar suport a periodistes, foto-periodistes i càmeres independents que continuen en el terreny un cop han marxat els corresponsals dels grans mitjans.
 7. Reforçar els contactes amb la xarxa europea i organitzacions internacionals per tal de saber quines iniciatives semblants ja estan en marxa i sumar-nos-hi o per activar-ne de noves, si no n’hi ha.
 8. Contactar i donar suport als moviments i iniciatives de resistència i protesta tant russes com bielorusses.

Proposta del Consell de NOVACT – Institut Internacional per a la Noviolència Activa

Catalunya, 6/3/22


[i] Publicacions de l’ICIP: Construir un estat segur i en pau. Seminari Estat de PauDe la dictadura a la democràcia. Un marc conceptual per a l’alliberament. Gene Sharp; El antigolpe. Manual para una respuesta noviolenta a un golpe de estado. Gonzalo Arias; Un Servei Civil Noviolent: Viabilitat i Característiques. Rubén Campos Palarea; Defensa Civil Noviolenta. Gene Sharp

[ii] Veure, per exemple,

https://www.peacebrigades.org/es;https://www.nonviolentpeaceforce.org/;https://www.irenees.net/bdf_fiche-analyse-717_es.html

[iii] Nombrosos videos estan circulant a les televisions i a Youtube, i es poden localitzar en aquest mapa.

[iv] Veure  article Defensa civil noviolenta per contrarestar la guerra híbrida de Rússia.

Els esforços organitzats de defensa civils poden tenir quatre objectius per contrarestar una campanya de guerra híbrida:

1. Impedir o retardar que l’adversari assoleixi els seus immediats objectius de campanya al territori d’un estat.

2. Soscavar la capacitat i la voluntat de l’adversari de continuar la seva campanya al territori d’un estat.

3. Construir la unitat nacional, la solidaritat cívica i la disciplina mitjançant la planificació de la resistència organitzada de tots els ciutadans en cas de disturbis domèstics provocats externament, o en cas d’invasió i ocupació;

4. Inculcar, protegir o consolidar les pràctiques democràtiques mentre es du a terme la lluita.

[v]https://www.nonviolent-conflict.org/blog_post/ukrainians-vs-putin-potential-for-nonviolent-civilian-based-defense/

[vi] Nombrosos videos estan circulant a les televisions i a Youtube, i es poden localitzar en aquest mapa.