Helicopter money: ara és el moment

Jordi Galí. 17 març 2020

Les mesures que molts països estan prenent per contenir la propagació del coronavirus, encara que siguin necessàries, tindran un impacte directe sobre l’economia. En lloc d’augmentar els impostos i / o augmentar el deute públic per finançar els programes fiscals necessaris, ha arribat el moment de l’”helicòpter money”, finançament directe i no reemborsable per part del banc central de les transferències fiscals addicionals que es considerin necessàries.

Cal una resposta política ràpida i ben orientada que sigui proporcional a la mida del desafiament per minimitzar els efectes econòmics indirectes (i probablement més persistents) de la crisi del coronavirus. Un enfocament seria que els governs intervinguessin i proporcionessin a les empreses afectades (i als treballadors autònoms) els fons necessaris per continuar satisfent la seva nòmina i despeses inevitables, sense augmentar els seus passius financers. Aquella ajuda prendria idealment la forma d’una transferència (no reemborsable) durant el període d’inactivitat forçada. Un component d’aquesta transferència neta hauria de consistir en una reducció fiscal immediata (i permanent).

https://voxeu.org/article/helicopter-money-time-now

És urgent activar una renda bàsica de confinament, finançada pel BCE.

Pere Aragonés. 7 d’abr. de 2020

Vicepresident i conseller d’economia de la Generalitat de Catalunya.

Considera que els ciutadans de la UE necessiten una renda universal garantida fins que torni l’activitat econòmica normal. Necessitem una mesura clara i dràstica que pugui assegurar un salari mensual fins que les economies europees puguin tornar a treballar, produir i consumir.

Una transferència directa, no reemborsable, del banc central europeu als ciutadans, restringida a la durada de l’emergència, no generaria deute públic i garantiria que es poguessin activar les polítiques de reconstrucció econòmica i social necessàries. En èpoques excepcionals, mesures excepcionals. I no hi ha res més excepcional que una crisi sanitària que afecti tota la humanitat.

És hora que la UE mostri als seus ciutadans que la cessió de la sobirania monetària que implica l’Eurosistema no només es pot utilitzar per salvaguardar el sistema financer, com va fer fa uns anys, sinó també per protegir-los de la situació extraordinària que estan vivint. És hora que els ingressos bàsics garanteixin que els ciutadans europeus puguin tornar a condicions de vida relativament normals quan es superi l’emergència. Es necessita una renda bàsica per salvar el futur de l’economia, salvar la convivència a Europa i garantir un benestar mínim per a tothom.

https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/opinion/a-basic-confinement-income-for-european-citizens-now-is-the-time/embed/#?secret=hKREPBKmXm#?secret=fKRQSvlFi6

Més enllà de los coronabons: la coronamoneda
Susana Martín. Maig 2020

La moneda digital dels bancs centrals i les monedes locals guanyen pes com alternatives per reflotar l’economia. És un bon moment per recordar que el nostre sistema monetari s’expandeix de manera exponencial. Sí, igual que el coronavirus. Això es deu al fet que els diners es creen quan el sistema bancari dona préstecs al públic, ja que té l’exclusiva de creació monetària. Però, com els bancs presten els diners amb interès, la massa monetària creix al ritme de l’interès compost. El nombre bàsic de reproducció (R0) de diners en circulació és una funció del tipus d’interès mitjà. Per això, el nostre sistema econòmic necessita el creixement continu de l’PIB per funcionar bé. La sobirania financera ciutadana permet que la gent decideixi què es finança.
No obstant això, els governs no poden crear diners, així que han d’emetre deute públic!

La moneda digital dels bancs centrals (CBDC per les seves sigles en anglès) és una proposta de crear una moneda diferent de la que ja emeten els bancs centrals com a reserves, de manera que puguin fer-la servir no només els bancs, sinó també qualsevol ciutadà. És una idea que cada vegada va guanyant més pes i que pot articular-se de diverses maneres. Una proposta senzilla permetria que cada ciutadà de la UE tingués un compte en el seu banc central i, d’aquesta manera, rebre transferències directes en forma de dividend ciutadà. Així es sufragaria el rescat ciutadà sense infringir l’article 123 abans esmentat.

https://alternativaseconomicas.coop/blog/mas-alla-de-los-coronabonos-la-coronamoneda

 
La primera renda bàsica del món alimentada per les persones
Octubre 2020
GoodDollar és una moneda digital i una cartera que us permet rebre renda bàsica gratuïta amb valor monetari real, directament al vostre telèfon. Partim d’un problema: la desigualtat d’ingressos és el repte decisiu del nostre temps. Durant molt de temps, la riquesa s’ha mantingut concentrada en mans d’uns pocs sense passar a mans de molts. Hi ha massa persones que viuen sense tenir accés als diners que necessiten per aconseguir el seu propòsit i millorar la seva vida. Això ens divideix i crea escletxes a la nostra societat. Ho podem fer millor. Solució: posar els diners directament en mans de la gent. La renda bàsica és una coneguda idea de donar a tothom un pagament en efectiu recurrent. Ara, mitjançant noves innovacions financeres, GoodDollar crea un flux de diners sostenible que permet a qualsevol ésser humà viu rebre un ingrés diari petit en moneda de G$.  Sense governs, sense artificis i sense més esperes. Utilitzem noves eines financeres per alinear els incentius entre els que tenen diners i els que en necessiten, creant més creixement i oportunitats per a tothom.

https://www.gooddollar.org/

Centre Blockchain de Catalunya

Octubre 2020

La Cambra de Comerç de Barcelona explica la seva aposta per promoure la transformació digital a les empreses. En aquest sentit, i en el marc d’un acord amb el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat, ens anuncia la creació del Centre Blockchain de Catalunya, i insisteix que Catalunya s’ha de convertir en un referent digital si es vol captar inversions d’empreses estrangeres.

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/revolucio/monica-roca-crearem-el-nou-centre-blockchain-de-catalunya/audio/1081027/

Pla de recuperació per a Europa

A partir del 10 de novembre 2020

El pressupost a llarg termini de la UE, juntament amb la iniciativa NextGenerationEU, que és un instrument temporal concebut per impulsar la recuperació, serà el major paquet d’estímul mai finançat a través del pressupost de la UE. Un total de 1,8 bilions d’euros ajudarà a reconstruir l’Europa posterior a la COVID-19, que serà més ecològica, digital i resilient.

https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_es

Renda bàsica d’emergència per a Europa – JA!

Octubre 2020

Demanem a la Unió Europea, i a l’Eurogrup en particular, que creïn un instrument financer dirigit per la Unió Europea per donar suport a tots els Estats membres en la ràpida introducció d’un Ingrés Bàsic Incondicional com a mesura d’urgència per proporcionar un alleugeriment ràpid i no burocràtic a totes les persones d’Europa la seguretat econòmica i existència es vegin amenaçades per la crisi de l’COVID-19.

https://you.wemove.eu/campaigns/renta-basica-de-emergencia-para-Europa

La IX Trobada Estatal de Monedes Locals, Socials i Complementàries

27 i 28 de novembre del 2020

És una reunió anual d’àmbit estatal que té com a objectiu reconèixer la importància del paper de la moneda complementària en la societat actual. Se celebra amb el propòsit d’aprendre, conèixer propostes similars en altres ciutats i comunitats, posar en comú experiències i definir línies de treball que ajudin a potenciar aquest tipus d’iniciatives. “Valors locals en temps de crisis” és el lema d’aquesta edició, en la que més de 30 ponents de reconegut prestigi compartiran reflexions sobre el present i el futur de la moneda digital i la seva descentralització.

http://www.vilawatt.cat/ca/trobada

Li toca al barri amb el Rec, la moneda ciutadana de Barcelona

A partir del 27 de novembre de 2020

Campanya per estimular el consum en els comerços de proximitat de l’Eix Besòs, promovent la captació i fidelització de persones consumidores. Es destinen 100.000 RECS per bonificar un 15% de les compres realitzades en la moneda ciutadana REC, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i NOVACT, als barris de l’Eix Besòs.

Experiències i modalitats monedes complementàries, locals, socials, ciutadanes…

  1. Taxa de reconversió

Monedes que apliquen, per exemple, un 5% de taxa als canvis que realitzen els establiments quan volen canviar moneda local per Euros, és a dir, els establiments canvien 1 unitat de moneda local per 0,95ct d’Euros (partint de que la moneda és paritària). L’objectiu d’això és per una part evitar que els comerços canviïn a Euros per tal de que la moneda re-circuli, i per altra banda finançar/recolzar projectes locals i socials, i alhora assegurar la viabilitat financera de la moneda, ja que es sol destinar un 3% a projectes i un 2% a despeses de gestió de la moneda.

Exemples que apliquen aquesta taxa són: Chiemgauer (Bavaria) + taxa oxidació, Eusko (País Basc francès), Beki (Luxemburg), Ekhi (Biscaia) + taxa oxidació

  • Targetes regal / pre-compra

Monedes que amb la situació actual han posat en marxa un sistema de vals pre-compra, on els usuaris compren un val per una quantitat X que anirà directament destinada a establiments adherits a la xarxa que estiguin patint la crisi del Covid i estiguin tancats o no puguin facturar com abans, a canvi els usuaris tindran el dret de consumir productes/serveis en aquests establiments un cop reobrin. Existeix l’opció que els usuaris escullin directament a quin establiment volen que vagi destinat el seu val, sinó serà repartit a la xarxa.

Exemples: Berkshares (Massachusets, US), Beki

Vals alimentaris: Sol violette: davant la situació Covid, distribució de bons alimentaris per a les famílies i persones en situació de vulnerabilitat. Vals en moneda local proporcionats per associacions que formen part de la xarxa.

  • Bonificació a les compres

Monedes que apliquen un sistema de bonificacions a les compres

Exemples: Calgary Dollars (Calgary, Canadà), Rec Barcelona (2020)

  • Incentiu a la participació / ús de moneda local

Monedes que reparteixen bonificacions/premis a accions que expandeixen la moneda

Exemples: Calgary dollars: recompenses per publicar anuncis per vendre béns i serveis (C$5 als primers 5 anuncis), reomplint enquestes i captant/recomanar a nous usuaris (C$40).

  • Rendes bàsiques/subvencions i préstecs a interès cero en moneda local

Exemples: La Gonette (Lyon), La Doume

  • Connectar productors i consumidors directament per a productes sense demanda

Sobreoferta / excedents que siguin posats a la venda / liquidats amb moneda local – accés a productes reduïts només amb l’ús de moneda local. Accés a serveis i productes amb valor afegit si es consumeixen productes amb poca sortida amb moneda local.

Exemples: Roue Marseillaise: opcions de lliuraments a domicili i punts de transmissió. Connexió directa entre productors locals i consumidors en col·laboració de la moneda local. Eusko: connectar productors/agricultors i consumidors directament.

Llistat  monedes Europa i Amèrica del Nord

Regne Unit Bristol PoundBrixton PoundLake District PoundLewes PoundHay Vouchers   Canadà Calgary DollarsSalt Spring DollarsUnity Dollars   Estats Units BerksharesTenino Dollars   NZ Wairarapa Dollars   Països Baixos Makkie   Austria EnnsTaler   Itàlia SardexAlemanya Regiogeld (Ass. Paraigües) TauberfrankenIlltalerChiemgauerDer RegioHallertauerRoland-RegionalElbtalerErzregio   Bèlgica Val’heureuxZinne   Luxemburg Beki   Espanya VaramedíOssetanaMinutsGramaVilawattsEkhiRecTurutaFrança 3 organitzacions paraigües: SOL MLCC La Roue Le Sol violetteLa Roue MarseillaiseLa Roue en VauclauseLa GonetteLe LienLa DoumeLe SegalLa ChouetteLa PêcheLe GrainEuskosLa MielSoudaquiLe CERSLe FlamantLa GraineCaïrn   Suïsa Wir

Referències:

http://berkshares.org

http://www.euskalmoneta.org

http://www.lagonette.org

http://www.calgarydollars.ca

https://www.chiemgauer.info/startseite/?no_cache=1

http://www.beki.lu

https://www.goteo.org/project/ekhi ,

http://desazkundea.org/language/es/grupos-de-trabajo/moneda-local/

https://solmonnaieslocales.wordpress.com/nos-initiatives-face-au-covid/

Cambiar las reglas del juego (dossier)

Moneda pública complementària
Crear una moneda pública alternativa complementària dins el marc de la UE, com a mesura de
socialització del control sobre la creació dels diners però també com a xarxa de seguretat davant situacions com la viscuda per Grècia el 2014. En una primera fase, la moneda és complementària. Té paritat amb la moneda principal i convida a les monedes locals del territori a establir una relació amb aquesta moneda, per tal d’unificar el sistema monetari complementari i amplificar el seu acceptabilitat. Es recolza en impostos futurs i tenen diversos canals de circulació i sistemes de pagament, com una moneda digital virtual que identifica les transaccions i els agents per volums mitjans i alts. Requereix, inicialment, transaccions amb el sector públic, i de forma voluntària en el sector intra-privat. Té data de venciment des de la seva emissió. Recommons Europe

Crear des del Banc Central diners electrònics equivalent a l’Euro però restringit a certs usos
(Inversió, especulació, fugida capitals), com a part de el salari dels funcionaris, subvencions, renda bàsica o línies de crèdit públics. Economia del Bé Comú

Monedes socials i sistemes LETS
Aprofitant les noves tecnologies, s’obre un llindar per democratitzar el sistema monetari financer. Les monedes socials contribueixen a el desenvolupament local autocentrat per diversos motius:

  1. poden servir a pal·liar la crisi monetària i evitar el col·lapse de les economies locals;
  2. poden fomentar el consum quilòmetre 0 perquè generen una renda addicional que es gasta en els productes disponibles a nivell local, moltes vegades aliments;
  3. quan una part de la despesa pública es fa en moneda local, aquesta no es pot escapolir cap a proveïdors globals;
  4. faciliten que es pugui crear valor en funció dels objectius locals en comptes de ser acaparat pels grans capitals.  Ciutats sense Por

En els sistemes LETS, el crèdit que es genera (sense interès) produeix un dèbit immediat en la
mateixa comunitat. A diferència del capitalisme, en aquests casos la creació de diners està acoblada a l’activitat de l’economia real i no es creen bombolles monetàries. A més, el crèdit és mutualista: s’ofereix als membres de la xarxa en benefici de la pròpia comunitat. Aquests sistemes permeten una integració social molt més gran, ja que no cal diners per entrar al sistema, sinó només habilitats d’interès social. Luís Gonzalez Reis