En començar el confinament, un grup de persones* provinents d’un col·lectiu que promou la lluita noviolenta vàrem recollir diverses opinions sobre les causes i els efectes de l’anomenada pandèmia. I entre les respostes sobre com convertir la crisi en oportunitat d’un canvi de rumb, una bona amiga ens parlà de la molt recent publicació en francès del 2n Manifest Convivialista (febrer 2020).

El manifest posa les bases filosòfiques d’un món interdependent, post neoliberal i post creixement que afronti l’emergència climàtica, l’augment escandalós de desigualtats, la concentració de riquesa i poder o la pèrdua de democràcia. Estableix cinc principis que incorporen les aportacions del liberalisme, de l’anarquisme, del socialisme, del comunisme i de l’ecologisme. I, també, destaca un imperatiu categòric: evitar l’excés, la desmesura, l’arrogància (l’hybris)

Es presenta com una via i un marc per enfortir aquelles persones i organitzacions que volen construir un món post neoliberal per encarar els enormes reptes del nostre temps. Presenten el convivialisme com la filosofia política de l’art de conviure (viure amb), que permet als éssers humans competir per una millor cooperació, progressar com a humanitat amb consciència plena de la naturalesa finita dels recursos naturals i amb la certesa compartida de la necessària cura dels altres i del món; i, això, sense negar la legitimitat del conflicte, fent-ne un factor de dinamisme i de creativitat, que permeti oposar-nos sense matar-nos.

Ens sobtà positivament que aquest manifest havia estat elaborat durant una dècada amb les aportacions de 275 personalitats de 33 països; intel·lectuals i activistes amb diferents sensibilitats i procedències transformadores, com Alberto Acosta, Marcos Arruda, Geneviève Azam, Michel Bauwens, Leonardo Boff, Alain Caillé, Mathieu Calame, Noam Chomsky, Denis Clerc, Eugenia Correa, Federico Demaría,  Shirin Ebadi, Chistian Felber, Susan George, Daniel Innerarity, Eva Illouz, Christian Laval, Gus Massiah, Marguerite Mendell, Edgar Morin, Chantal Mouffe, Kari Polanyi, P.V. Rajagopal, Mathieu Ricard, Marshall Sahlins, Saskia Sassen, Sidharta, Boaventura de Sousa Santos, Patrick Viveret, Juliette Weber, Chico Withaker, Jean Ziegler

Per últim, crida a organitzar una Internacional Convivialista que pugui ajudar a enquadrar les infinites lluites i alternatives que busquen construir un món que superi l’hegemonia capitalista neoliberal.

Ens hem dedicat durant molts anys a intentar recollir i generar propostes innovadores per posar les bases d’un nou model d’organització social des de diverses organitzacions o iniciatives. Ara, aquest 2020, hem vist i viscut les enormes febleses d’una civilització hegemònica arrogant, però també hem experimentat els canvis en molts àmbits que semblaven impossibles. Aquest Manifest ens mostra que tenim capacitat de sortir del soroll que ens atordeix per així poder assumir la responsabilitat i la capacitat de contribuir a fer un món habitable per a tothom.

La lectura del Manifest ha generat un equip que, més enllà de fer-ne la traducció i la publicació, s’està motivant a endegar un projecte per integrar iniciatives semblants i contribuir a plantejar les bases d’un nou model glocal (globa-local) de societat, fins i tot, de civilització.

Esperem que la teva lectura també susciti l’afany de contribuir a superar un món estructuralment desequilibrat que tant patiment evitable provoca.

Martí Olivella


* Josep Busquets, Jordi Camprubí, Lourdes Casadevall, Jordi Gambús, Feliu Madaula, Xavier Majó, Sandra Saura i Joan Tarrida