Des de fa 7 anys un equip del Parlament Ciutadà ens hem centrat, des de les limitacions pròpies del voluntariat, en identificar possibles causes estructurals de la corrupció en el Reino de España, en general, i en la Comunitat Autònoma de Catalunya, en particular.

Com podeu veure en l’annex, hem dedicat hores i hores, no sols a intentar esbrinar aquestes causes, sinó també a recollir, valorar, prioritzar i traslladar a les institucions propostes per fer-hi front.

Després de la signatura en el Parlament de Catalunya del Pacte Social contra la Corrupció el 9 de desembre de 2015, per un o altre motiu oficial no hem aconseguit celebrar la Cimera contra la Corrupció que havia d’aplegar els signants del pacte (tots els partits parlamentaris menys el PP, una vintena d’entitats ciutadanes) amb els representants dels organismes de control (Síndic de Greuges, Oficina Antifrau, GAIP, Comissió Interdepartamental de Transparència i Govern Obert (CITGO)…) per poder avaluar els compromisos presos i poder acordar l’aplicació alguna mesura prioritària.

Les dades i enquestes continuen situant el problema de la corrupció com un dels més rellevants i, malgrat això, no hem estat capaços de desbloquejar la situació.

Tot indica que no hi ha una real voluntat política per afrontar els canvis urgents i necessaris perquè no es repeteixin els escàndols del passat: ni per part dels legisladors, ni per part dels executius i per part dels organismes de control ni per part dels òrgans judicials. Tampoc per part de la majoria de partits polítics, nin ta sols per part de les organitzacions ciutadanes i professionals.

Sent la corrupció una plaga que destrueix la democràcia i que augmenta les desigualtats no podem entendre aquets manca de voluntat per fer-li front.

La desafecció continua i tots els qui no estan actuant a temps per evitar-la, entre altres amb accions efectives contra la corrupció, són responsables del ressorgiment dels populismes que recullen el malestar ciutadà contra una democràcia convertida, de fet, en una partitocràcia i una plutocràcia.

Per part nostra llancem un ultimàtum per convocar la Cimera contra la Corrupció abans del 31 de març de 2020. En cas que continuï el bloqueig emprendrem accions de denúncia contra els seus responsables.

Cordialment

Equip promotor de l’Observatori Ciutadà Contra la Corrupció

9 de desembre de 2019