La felicitat depèn en bona mesura de com ens prenem la vida, no tan en les coses que ens passen sinó en com les vivim, en la resposta que donem als fets que la vida ens porta. La salut té una part desconeguda, de genètica, psicosomàtica,… i una altra part de tenir cura de nosaltres mateixos, del nostre cos, tenir una bona alimentació, tenir cura de les emocions i dels pensaments.

En aquesta cistella hem volgut incloure alguns dels aliments-elements preventius i agradables que potser us poden servir per cultivar una bona salut.

Algues – Són les verdures del mar, tenen proteïnes i fibra, contenen iode i potassi.

Alls – Afavoreixen la circulació sanguínia, són un antibiòtic natural, diürètics i també van bé per les afeccions de l’aparell respiratori.

Aigua de mar – Conté tots els ions – elements de la taula periòdica, per tant és un complement molt ric en minerals. Es pot prendre directament o diluïda amb aigua dolça, també es pot fer servir per cuinar “sense sal”.

Civada – Proporciona efectes sedants sobre el sistema nerviós. És rica en fibra soluble i estimula el moviment intestinal, té a la vegada un efecte probiòtic, o sigui, que protegeix l’intestí.

Curri – És un antisèptic natural pels intestins, anti-cancerígen i ajuda a prevenir la hipertensió.

Cúrcuma – És un potent antiinflamatori natural, a més d’un colorant natural magnífic per arrossos i d’altres àpats.

Espelta – Es considera el blat més antic que es coneix i del qual s’han desenvolupat les altres varietats. És ric en magnesi, vitamina A i E, el denominen el cereal anti-estrès, ajuda el sistema immunitari i l’aparell circulatori. És tolerat per persones que tenen al·lèrgies al gluten.

Farigola – Afavoreix la digestió, és molt rica en ferro i és estimulant per obrir la gana, és un dels millors desinfectants naturals, antisèptic per l’aparell respiratori i és un potent relaxant muscular.

Gingebre – Aquesta arrel actua com antiinflamatori i antioxidant, afavoreix la digestió, millora la flora intestinal i és un antibiòtic natural.

Lavanda – És relaxant si es posa en l’aigua del bany, per la seva olor agradable es pot utilitzar per perfumar la roba o les habitacions de la casa.

Llimones – Són molt riques en vitamina C, contenen molts flavonoides, els quals protegeixen aquesta vitamina i impedeixen que es degradi. Són antioxidants i ens ajuden a mantenir-nos joves. Ajuden a depurar l’organisme.

Llinosa – És el vegetal amb més quantitat d’àcid alfa-linoleic omega 3. Va bé per l’aparell circulatori, té molt contingut en fibra que ajuda a reduir el colesterol i prevenir el restrenyiment.

Magrana – Té propietats antioxidants i antiinflamatòries, conté vitamina A, C i E, va bé per prevenir el càncer, és eficaç per problemes digestius.

Musicoteràpia – Magnífica per expressar emocions, arribar a l’ànima, curar,… la Montserrat ho sap bé.

Oli d’oliva – Té àcid oleic, és el millor per cuinar i per prendre en cru, protegeix el cor i el sistema circulatori, regula el colesterol.

Olives – Contenen concentracions especialment elevades d’antioxidants fenòlics.

Nabius – Prevenen les malalties de les vies urinàries, tenen propietats antibacterianes i anti-cancerígenes, són rics en antioxidants, ajuden a millora la vista.

Romaní – Té efectes estimulants i tònics, afavoreix la recuperació de les malalties respiratòries i de l’aparell digestiu, és una de les plantes amb més antioxidants.

Sabó d’olors – Per tenir cura de la pell i perfumar-la.

Té verd Sentxa – És un potent antioxidant i desintoxicant, activa el fetge perquè elimini les toxines del cos. És ric en calci. Fer la infusió i deixar-la reposar uns 10 minuts.

Vi negre – Conté molts polifenols, com el resveratrol, que tenen el poder de protegir les cèl·lules sanes contra l’envelliment.

Xia – Les llavors de la Salvia hispànica (“Chia”) contenen àcids grassos essencials Omega 3, fibra, calci, antioxidants; redueixen el risc de malalties cardiovasculars, conté fibra.

Cistella de noces pel casament de la Montserrat i l’Esteve. El Cerdà. Centelles 5 de juliol de 2015

Maria i Martí